Montag, 2. Juni 2008

Biogafi på svenska


Fady Maalouf föddes 21/4 1979 i Beirut, Libanon under dramatiska omständigheter. Inbördeskrig rådde och sjukhuset där Fady föddes utsattes för bombardemang med efterföljande kaos för familjen. Senare i livet då Fady var 13 år utsattes han igen för ett bombanfall när han spelade fotboll på gatan. Fady blev träffad av granatsplitter och fick sitt ansikte förstört och fick opereras ett antal gånger då såren blev infekterade och hade svårt att läka med oändliga läkarbesök som följd. Att få sitt ansikte förstört är en svår prövning för en kille på 13 år berättar Fady. Jag tappade självförtroendet, gick aldrig ut, gömde mig i mitt rum och förlorade kontakten med världen utanför hemmet. Under denna svåra tid började Fady lyssna på musik och upptäckte han själv kunde sjunga och sjunga mycket bra.

Hans stora förebild blev bl.a. Celine Dion, som sjunger på franska som är Fadys modersmål. Han fascinerades av hennes sätt att sjunga och det hjälpte honom ur den svåra situation han befann sig i. När Celine Dion vann Eurovisionsfestivalen 1988 för Schweiz med Ne Partez Pas Sans Moi bestämde sig Fady. ”Jag vill kunna sjunga som hon”. Fady började sin sångbana genom att sjunga i barnkörer och kyrkokörer i Beirut och tog hela tiden sånglektioner. Senare sjöng han på bröllop och i pianobarer men då det var svårt att försörja sig som sångare utbildade sig Fady till modedesigner i Libanon och Frankrike och praktiserade hos den kände modedesignern Elie Saab.

2006 utbröt inbördeskrig i Libanon och Fady beslöt sig för att flytta till Tyskland för att ev. arbeta inom mode. Fadys farmor var tyska och hans far föddes i Berlin, två goda skäl för en nystart i livet i det land hans släktingar kom från. Det visade sig svårt att få arbete i modebranschen och Fady hankade sig fram som Barista i ett café i Hamburg. Fady har snabbt lärt sig tyska, han talar 5 språk, målar, designar kläder, komponerar musik mm. På uppdrag av sina vänner anmälde sig Fady hösten 2007 till den tyska motsvarigheten till Idol. I den första castingen sjöng Fady Rehab (Amy Winehouse) där han hade svårt att övertyga en av jurymedlemmarna, den tyske poptinanen Dieter Bohlen. Men det gick vägen. I den första utslagstävlingen sjöng Fady Home av Michael Bublé och valdes direkt av tv-publiken till de 10 finalisterna. Sedan gick varje deltävling som på räls. Hans scennärvaro, charmerande sätt, och starka karaktär bidrog till att han snabbt erövrade publikens gunst och framförallt juryns. För varje vecka fick han fler och fler fans. Vid finalen den 17 maj vann Thomas Godoj och Fady kom på 2:a plats. Fadys dröm om att bli sångare verkade ha gått i kras. Då hände något som aldrig hänt förut. Fadys stora fangrupp formligen bombarderade skivfirman Sony BMG med e-mails, fax, brev och telefon med en önskan om att Fadys vinnarsång ”Blessed” (välsignad) skulle ges ut. Sony BMG insåg snabbt att man borde ta sig an denna talangfulla sångare och beslöt sig för att ge Fady ett skivkontrakt och för att snarast ge ut vinnarsången. Blessed är skriven av de kända låtskrivarna Jörgen Elofsson och Peer Åström, Stockholm. Vidare beslöt man att Fady skulle ge ut ett album som också heter Blessed. Fady har blivit den mest framgångsrika 2:an någonsin.

”Faktumet att Sony gav mig ett skivkontrakt gjorde mig extra stolt, jag blev naturligtvis litet besviken över att inte vinna tävlingen men jag fick kontraktet därför att Sony trodde på mig och då fick jag tid på mig att förbereda inspelningarna för albumet” säger Fady.
(by Ingrid)

tack så mycket, ganz lieben Dank an Ingrid!1 Kommentar:

Anonym hat gesagt…

Hej Fady Maalouf!

Du har en härligt varm och utsagekräftig röst,du är väldigt kreativ, din humor är riktigt söt.

Naturligtvis ser du ut som en ung gud!!! vad vill man mer?

More power to you!!

Hej, Singoala